Смел и безстрашен – Цвят на 2023 – Viva Magenta

Всеки месец е като ново начало, но с декември е различно. Той е край и ново начало. Декември е месеца, в който поглеждаме към следващата година с обещание и надежда тя да е по-успешна, по-спокойна и по-цветна за нас.

Американската компания Pantone обяви за цвят на 2023 година да бъде Viva Magenta 18-1750. Всяка година Pantone обявява какъв ще е цветът за годината, която предстои да посрещнем. Докато цветът на отиващата си 2022 година бе Very Peri, който е специално разработен от специалисти, а не се среща естествено в природата, Viva Magenta е вдъхновен от багрилата на кохинил. Това е едно от най-ценните естествени багрила, както и едно от най-ярките, които светът познава. Кохинил са люспести насекоми, които са били използвани за създаване на наситени червени нюанси върху тъкани и хартия от багрилото кармин.

Няма съмнение, че новият цвят бързо ще намери място в ежедневието ни. Толкова властен, безстрашен, изискан, него можем да добавим към визията си, интериора на дома или офиса. Цветът на 2023 ни кани да развихрим своите фантазии, да разгърнем талантите си, да покажем всичките си преплетени нюанси.

Ако ви предстои да обзавеждате дом или офис има много неща, които са от значение. Трябва да помислим за стила, дизайна, разпределението, мебелите и много други детайли, които да направят жилището на мечтите ни. Много хора смятат, че цветовете не са от решаващо значение и е достатъчно стените и таваните да са боядисани в бяло, а само тук-там да внесат цвят за акцент. Цветът обаче е един от ключовите инструменти за интериорния дизайн. Доказано е, че цветът има силата да променя визуално формата и размера на обзавеждането, както и размера на самото помещение.

По-тъмните цветове са топли и изискани, придават по-интимна атмосфера. Светлите са ефирни и правят помещенията да изглеждат по-просторни. За да създадем в дома си уютна атмосфера на спокойствие и хармония, трябва разумно да изберем цветовете, които ще се включат в интериора. Трябва да решим какво настроение искаме да създадем в конкретното помещение, а изборът не е труден, ако се снабдим с основна информация за цветовете и техните ефекти.

Viva Magenta е разкошен пурпурно червен тон, смес от алено, бордо и нюанси на виолетово, който демонстрира сила, но не е агресивен. Балансиращ и хибриден цвят, който насърчава експериментирането и себеизразяването без ограничение.
Цветът е важен за хармонията на човека, така че не всяка тенденция би му допаднала, но когато се говори за обществено пространство, тогава би било хубаво да се съобрази всяка тенденция на цветове и дизайн.
Все пак, ако Viva Magenta ви провокира да експериментирате в дизайна на жилището си, може съвсем безобидно да се включи, като допълнение в интериора с няколко аксесоара, като картина, нощна лампа, килим, декоративни възглавници или одеало. Може да се съчетае със синьо, тъмно или светло сиво, бяло, дори и червено.
Ако решите да действате по-смело, какъвто всъщност е Viva Magenta, включете го като основен цвят и боядисайте основни стени в помещението. Цветът също подхожда с дървесно и златно, като стои изискано и придава топлина и уют.

Снимки: Pinterest